De ce trebuie să susții plantația sustenabilă, Oxyland?
  • Contribui la dezvoltarea unui proiect local, care folosește resurse locale și care oferă beneficii comunității respective;
  • Contribui la crearea unor locuri de muncă, precum și oportunități pentru formarea tinerilor în agricultura forestieră și meșteșugul lemnului;
  • Susții un proiect care va reduce efectele negative ale deșertificării în Oltenia;
  • Susții utilizarea terenurilor abandonate și reintroducerea acestora în circuitul agricol;
  • Promovezi un concept de economie circulară în România, întrucât veniturile obținute din producția de cherestea vor susține economia locală.
Date generale despre Oxyland:

Tip proiect: proiect pilot
Localizare: Comuna Gruia, Județul Mehedinți
Suprafața: un hectar, 625 copaci Oxytree
Alte indicații: plantația nu este situată într-o arie protejată sau în vecinătatea uneia și de asemenea pădurile native nu sunt afectate de activitatea proiectului.
Plantația este localizată pe un teren abandonat și scos din circuitul agricol și într-o zonă în care efectele negative ale deșertificării sunt vizibile.

Descrierea proiectului:

Oxyland reprezintă un proiect pilot localizat în Județul Mehedinți, Comuna Gruia, ce ocupă o suprafață de un hectar.
Plantația este alcătuită din 625 de copaci Oxytree, plantați la distanțe de 4 m între ei și 5 m între rânduri.
Lucrările terenului, plantarea, precum și mentenanța copacilor va fi realizată cu ajutorul forței de muncă locale.

Impact și rezultate

Rezultatele proiectului sunt analizate astfel:

a) rezultate imediate (în primele luni de la implementarea proiectului): utilizarea unui teren agricol abandonat sau nefolosit, crearea unor locuri de muncă pentru populația locală, informarea localnicilor asupra nevoii de combatere a efectelor negative ale deșertificării;
b) rezultate după primii 6 ani (la primul ciclu de tăiere): 312m3 de cherestea (0.5m3/copac), crearea unor locuri de muncă pentru activitățile de recoltare, crearea unui Grant cu fondurile obținute din vânzarea cherestelei, adresat proiectelor locale;
c) rezultate obținute pe termen lung (până la 20 de ani, și după): 1200 m3 cherestea, diminuarea vizibilă si/sau combaterea efectelor negative ale fenomenului deșertificării, un număr mai mare de locuri de muncă, oportunități de specializare a tinerilor în industria de prelucrare a lemnului, dezvoltarea de microînterprinderi locale sau ateliere de meșteșugărit cu ajutorul Grantului.

Lista beneficiarilor cuprinde: autoritățile locale, oamenii care primesc locuri de muncă pentru realizarea și îngrijirea plantației și comunitatea locală, care va beneficia în urma proiectului pentru o perioadă de 20 de ani.
Sustenabilitatea proiectului se identifică prin analiza următorilor indicatori:

• Oxytree este un copac care are 4 cicluri de tăieri, prin urmare plantația are o durată de viață de 20 de ani. Mai multe despre Oxytree aici.
  • Forța de muncă locală, ceea ce înseamnă că nu vor fi necesare cheltuieli aferente pentru transportul sau cazarea muncitorilor;
  • Lemnul produs de Oxyland este folosit pentru prelucrare la nivel local sau regional, ceea ce înseamnă că proiectul va oferi un surplus de cherestea pentru industria de prelucrare a lemnului din România;
  • Fondurile obținute din vânzarea cherestelei vor ajuta micii meșteșugari să își deschidă ateliere de prelucrare sau chiar mici fabrici.
Plantațiile sustenabile aduc un plus de valoare în regiunea în care sunt situate. Pentru România, această valoare constă în: reducerea efectelor negative ale deșertificării, contribuirea cu un surplus de cherestea pe piața industriei și oferirea unori locuri de muncă pentru populația locală. Plantațiile sustenabile pun în practică concepte precum, sustenabilitatea și economia circulară.

Pentru identificarea regiunii potrivite pentru plantație, am ținut cont de aceste aspecte. Astfel având în vedere faptul că Oltenia este regiunea cu cea mai mare rată a șomajului, iar terenurile agricole sunt afectate de deșertificare, plantația este amplasată în județul Mehedinți.

Mai multe informații despre deșertificare aici.