Creștem ZuperEroi

Proiectul “Creștem ZuperEroi” a fost lansat în anul 2016 și a fost susținut de către Carrefour România în parteneriat cu Asociația ZeroCO2 și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și s-a intitulat “Carrefour crește ZuperEroi”.

Într-o eră în care tot mai mulți copii sunt separați de natură și sunt mai mult conectați la diferite gadgeturi, Carrefour România a înțeles importanța în a investi resurse în educația de mediu. Copiii de astăzi sunt liderii de mâine, iar ei trebuie să fie pregătiți pentru provocările care îi așteaptă în viitor. Este de datoria noastră să îi pregătim pe copii să înfrunte aceste provocări și să le arătăm cum pot contribui la protejarea mediului pe care îl vor moșteni.

Acestea fiind spuse, prin proiectul “Carrefour crește ZuperEroi”, voluntarii Asociației ZeroCO2 au mers în 12 școli și grădinițe și au vorbit copiilor și elevilor despre importanța protecției mediului în contextul schimbărilor climatice. Au fost susținute prezentări care au avut următoarele subiecte principale: ce sunt schimbările climatice, de ce au apărut, care sunt efectele negative ale acestora și ce putem face fiecare dintre noi pentru a contribui la diminuarea sau eliminarea acestor efecte. De asemenea, pentru elevii de liceu, prezentările au pus accent pe oportunitatea dezvoltării unei cariere în domeniul protecției mediului: sugestii de facultăți, exemple de specializări, domenii, precum și câteva sfaturi și încurajări. Prezentările și discuțiile au fost acompaniate de filmulețe interactive și de discuții libere cu elevii și profesorii.

În total, prezentările au fost susținute pentru un număr de aproximativ 600 de copii și elevi din cele 12 instituții de învățământ care au participat la acest proiect.

Testimoniale:
Este prima dată când asociația noastră participă la un proiect de educație de mediu și pot spune că sentimentul este unul extrem de plăcut. De aceea, atunci când Carrefour România ne-a propus acest proiect am fost mai mult decât încântați să participăm. De fiecare dată când am intrat în clase pentru a susține prezentările ne-am încărcat din primul moment cu energia pozitivă a copiilor. De cele mai multe ori am purtat discuții libere cu elevii pe baza prezentărilor, care s-au dovedit foarte entuziasmați, și am dezbătut fel și fel de subiecte pe tematica protecției mediului. Am fost foarte plăcut surprinși să vedem cât de ridicat este nivelul de cunoștințe al copiilor din clasele 1-4 privind protecția mediului și gazele cu efect de seră. I-am ascultat cu mare drag și i-am încurajat să pună întrebări și să își spună cele mai sincere păreri. Cred că este important pentru educația din România și pentru momentul în care ne aflăm acum, din punct de vedere al schimbărilor climatice, să dezvoltăm din ce în ce mai multe proiecte și campanii de educare și informare a publicului pentru conștientizarea tuturor problemelor cu care ne confruntăm. Dorim să mulțumim Carrefour România și ISMB pentru oportunitatea de a ne implica în acest proiect, prin intermediul căruia a reușit să facem un pas înainte în drumul nostru pentru educarea publicului și asigurarea unui mediu mai curat și mai bun pentru generațiile care vor urma.” (Roxana Constantin, Director executiv Asociația ZeroCO2).

Unul dintre obiectivele Asociației ZeroCO2 este educarea și informarea despre impactul schimbărilor climatice și a modalităților de diminuare a efectelor negative ale acestora. Prin intermediul acestui parteneriat sustenabil cu Carrefour România și ISMB, am reușit să îndeplinim acest obiectiv în anul 2016.

Asociația ZeroCO2 multumește pe această cale Carrefour România și ISMB pentru aceasta inițiativă frumoasă. Lănsând de o parte scopul principal al proiectului, educația de mediu, “Carrefour crește ZuperEroi” este un exemplu de bună practică și un model de urmat. Acest proiect de CSR îmbină atât componenta socială, cât și cea de mediu.

De este importantă educația de mediu?
În ziua de azi, vorbim foarte mult despre Responsabilitatea Socială Corporatistă și despre importanța sustenabilității. Educația de mediu reprezintă unul dintre cele mai importante și puternice instrumente de adoptare a sustenabilității.

Conform Comitetului de Sustenabilitate a Universității din California “sustenabilitatea reprezintă dezvoltarea care asigură nevoile din prezent fără să compromită abilitatea generațiilor viitoare să își îndeplinească propriile nevoi.”

Un prim pas pentru implementarea sustenabilității îl reprezintă înțelegerea conceptului și a metodelor prin care putem să-l dezvoltăm.

Pentru a fi capabili să ne dezvoltăm sustenabil societatea avem nevoie de o educație în acest sens, iar educația ecologică este unul dintre exemple. Prin educația ecologică îi putem ajuta pe tineri să înțeleagă mai bine legătura dintre nevoile oamenilor și resursele pe care natura ni le oferă, precum și legătura dintre acțiunile noastre și bunăstarea mediului înconjurător.

Prin educația ecologică învățăm să facem conexiuni și să avem o imagine de ansamblu asupra modului în care ceea ce facem azi are un impact asupra mediului în care trăim. Ba mai mult, copiii vor înțelege, încă de la cele mai fragede vârste cum pot contribui la protecția mediului și vor avea cunoștințele necesare pe care le vor transmite mai departe, chiar și adulților. Viitorul nostru stă în mâinile copiilor noștri și este de datoria noastră să ne asigurăm că ei sunt pregătiți să înfrunte acest viitor.

ALTE PROIECTE: