Despăduririle în România – o problemă reală!

La nivel European, România ocupă locul 13 din punct de vedere al procentului de împădurire. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace în România, se taie peste 3 ha de pădure în fiecare oră. Din datele prezentate de RNP-Romsilva rezultă că zilnic se exploatează, în medie, 41 ha, din care o mare parte o reprezintă tăierile nelegale. Toate aceste date arată necesitatea implementării proiectului nostru pentru protejarea mediului și, implicit, reducerea defrișărilor („Raport de audit privind situația patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012”, 2013).

Reducerea pădurilor este una din cauzele încălzirii globale. Defrișările contribuie cu 25% la efectul de seră, pe când transporturile și industria, cu doar 14%. Consecințele vizibile ale despăduririlor ar trebui să responsabilizeze cetățenii. Eroziunea solurilor, alunecările de teren, sărăcirea florei și faunei sunt doar o parte a efectelor nocive provocate de tăierea pădurilor (ONU: „Raport Stern”).

Este adevărat faptul că despăduririle ilegale sunt foarte greu de controlat și de oprit, iar în acest sens au fost luate mai multe inițiative, printre care și  proiectul „Radarul pădurilor” (Ministerului Mediului,Apelor și Pădurilor). „Radarul pădurilor” este un sistem informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale. Acesta a reprezentat punctul de plecare pentru proiectul Asociației ZeroCO2, întrucât  aplicația, precum și toată activitatea programului „Mediul te înconjoară și pe tine” vine în completarea inițiativei luate de Minister în anul 2014.

Asociația ZeroCO2 militează pentru reducerea fenomenului de despădurire, oprirea tăierilor ilegale și promovarea tăierilor sustenabile a pădurilor. Considerăm că bunele practici în ceea ce privesc tăierile de păduri sunt o metodă bună de conservare, iar problema tăierilor ilegale este reprezentată tocmai de acest aspect: nu sunt urmărite tehnici și măsuri sustenabile.

Asociaţia ZeroCo2 doreşte să implementeze o aplicaţie care va facilita raportarea transporturilor de lemn şi, de asemenea, le va oferi utilizatorilor un motiv în plus pentru implicarea lor în tot ceea ce se întamplă în comunitatea în care trăiesc.

Prin intermediul acestui proiect Asociația ZeroCo2 dorește să informeze cetățenii despre toate problemele de mediu generate de tăierile necontrolate de păduri și să le ofere un instrument prin care pot acționa în mod direct pentru sesizarea transporturilor necorespunzătoare de material lemnos.

Dorim ca împreună cu voluntarii nostrii să reusim să demarăm acest proiect și să susținem toate celelalte ONG-uri care doresc să oprească taierile ilegale de lemn din România.

Pădurile reprezintă una dintre resursele valoroase pe care această țară le are și trebuie să găsim o soluție prin care să conservam sau unde este cazul să refacem ecosistemele forestiere afectate.

Contact

Vă interesează programul? Cereți o ofertă și colegii noștri vă vor contacta în termen de 48 de ore!

Asociatia ZeroCO2
Str.Economu Cezarescu nr.1-9,et.1,ap.5