Etanolul obtinut din porumb – un pericol pentru mediu?

Un nou studiu a arătat faptul că etanolul obținut din porumb emite pe termen scurt mai multe cantități de gaze cu efect de seră, decât benzina. Aceste concluzii au fost însă contestate de către reprezentanții guvernul și industriei Statelor Unite ale Americii, unde cereala este principala materie primă pentru producerea etanolului.

Cu alte cuvinte, cum era de așteptat, au apărut multe voci care au contrazis aceste descoperiri, dar înainte de toate ar trebui să înțelegem de unde provine etanolul și în ce circumstanțe a ajuns acesta să fie folosit ca și combustibil.

Etanolul este un alcool și este obținut prin fermentarea amidonului de porumb și apa ramasă după producerea uleiului de porumb. Din 2007, când Congresul american a cerut companiilor petroliere să amestece miliarde de litri de etanol în benzină, a devenit unul din combustibilii regenerabili amplu produs în America.

Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, inițial, s-a demonstrat că etanolul emite mai puțin dioxid de carbon decât benzina, deci putea fi considerat o alternativă mai eco la carburanții tradiționali.

Studiul amintit a fost publicat în Nature Climate Change și sugerează că după primii ani de folosire a porumbului bazat pe biocombustibili s-au înregistrat reduceri ale cantităților de carbon din sol, dar pe de altă parte, cantitățile de gaze cu efect de seră au crescut cu 7% mai mult decât în cazul utilizării benzinei tradiționale. Bineînțeles aceste rezultate vizează doar efectele pe termen scurt. În acest context, cercetătorii nu mai pot considera etanolul un combustibil provenit din surse regenerabile.

Rezultatele la care s-a ajuns pun în discuție dacă etanolul poate fi promovat ca o masură de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, întrucât pe termen lung beneficiile sale în reducerea acestor poluanți este unul real.

Acest studiu a fost criticat de către Agenția de Protecția Mediului (EPA). Liz Purchia, un reprezentant al EPA afirmă faptul că studiul “nu oferă informații relevante asupra ciclului de viață al emisiilor gazelor cu efect de seră provenite din etanol”. În același timp, directorul general al rafinăriilor bio de la DuPont a argumentat că “ nu are niciun sens din punct de vedere agromonic sau financiar” și asta pentru că studiul descrie un scenariu pe care niciun om de afaceri nu ar dori să îl audă.

Adam Liska, autorul principal al studiului, de la Universitatea Nebraska-Lincoln, din Statele Unite ale Americii, afirmă urmatoarele: “Știu că acest studiu poate fi ușor de contestat. Sunt mirat că până acum nu s-au conturat păreri mai solide”. Tot el mai spune că: “Dacă studiul este unul valid, iar toate dovezile găsite vin în sprijinirea sa, atunci acesta ar trebui să fie expus lumii cât mai repede”.

În concluzie, această nouă descoperire a lăsat loc pentru dezbateri și noi cercetări în domeniu. Cert este faptul că, discuțiile privind avantajele și dezavantajele etanolului din porumb trebuiesc reluate, dar și aduse noi argumente în acest sens.