Un nou grafic de date arată printr-o animație de 15 secunde  în forma unei spirale,  cât de vizibilă este  încălzirea globală din 1850 până în prezent.

Vă invităm să dați un click pe una din imagine de mai jos, pentru a vizualiza graficul:

grafix 2 .temp globala           grafic temperatura globala

Ed Hawkins, un om de știință britanic de la Universitatea din Reading, a creat graficul pentru a ilustra modul în care temperatură medie la nivel mondial a crescut în 166 de ani.

Animația prezintă inițial spirale strânse mai aproape de centrul imaginii, apoi cercul se extinde lent spre exterior începând din 1940, apoi crește rapid în anii 1990.

“Ritmul de schimbare este evident, mai ales în ultimele decenii” , Hawkins a scris pe blogul său,  Lab Climate Book .

Animația utilizează date de la Centrul Hadley al Met Office din Regatul Unit pentru a arăta abateri lunare medii de temperatură la nivel mondial, comparativ cu valoarea inițială a temperaturii din perioada 1850 – 1900. Se afișează modificările în grade Celsius.

Cum am ajuns aici?

Arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul, cărbunele și gazele naturale în ultimii 150 de ani a dus la eliberarea unor mari cantități de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosfera planetei, cauzând creșterea temperaturii aerului și a nivelului mărilor la scală mondială. Astfel de schimbări nu pot fi explicate prin variabilitatea naturală.

În ultimii doi ani s-au înregistrat recorduri de temperatură la nivel mondial, depășindu-se astfel pragurile stabilite în anii anteriori.

FebGISSTEMPmap

Acordul de la Paris, un tratat fără caracter obligatoriu, aprobat în decembrie, după ani de negocieri ale ONU privind schimbările climatice, are scopul de a încetini creșterea de gaze cu efect de seră care au adus Pământul în această ipostază a încălzirii globale. Acordul stabilește un obiectiv de limitare a încălzirii globale, pană în 2100 la “mult sub” 2 grade Celsius (3,6 grade F), comparativ cu nivelurile pre-industriale.

“Cea mai nouă animație arată în mod clar relația dintre temperaturile globale curente și acest obiectiv”, a spus Hawkins.

Anul trecut a fost cel mai cald an din istorie , dar până în prezent, anul 2016 este mai cald decât cel de referință . De fapt , în fiecare lună , în 2016 a fost înregistrată cea mai caldă temperatură din  luna respectivă.

Surse:

By Tudor Olteanu