Valurile de căldură, secetele, desertificarea, precum şi alte dezastre naturale provocate de încălzirea globală împing de multe ori ţările spre conflicte. Bineînţeles, nu putem afirma faptul că schimbările climatice sunt răspunzătoare în mod direct de declanşarea revoltelor sau războaielor, dar efectele lor negative generează presiuni suplimentare în ţările unde deja există o situaţie precară.

Dr Carl Schleussner, de la Institutul de Cercetare al Impactului asupra Climei, din Potsdam afirmă: “Schimbările climatice nu declanşează în mod direct focarul conflictului, dar pot amplifica riscul de conflict în anumite circumstanţe specifice. Oricât de intuitivă ar părea această descoperire, acum o putem demonstra din punct de vedere ştiinţific”.

Ţările cele mai vulnerabile din acest punct de vedere sunt cele slab dezvoltate, cum sunt cele din Africa sau ţările care sunt fractionate din punct de vedere etnic. De exemplu, oamenii de ştiinţă au descoperit că unul din patru conflicte iscate în ţările fractionate etnic, coincide cu calamităţile provocate de schimbările climatice.

Ecologii au avertizat faptul că dacă în următorul secol temperatura medie globală va creşte semnificativ, suprafeţe mari ale planetei vor deveni nelocuibile, forţând mulţi oameni să migreze spre alte spaţii, amplificând astfel riscul conflictelor.

Unul dintre cele mai alarmante pericole ale schimbărilor climatice este reprezentat de fenomenul de deşertificare. După cum bine știm cu toții, solul este o resursă finită. Deşertificarea este fenomenul care determină scăderea productivităţii solului, şi prin urmare la pierderea unor suprafeţe semnificative de terenuri arabile.

În zonele din ţările sărace, unde oamenii practică o agricultură de suzistenta, pierderea terenurilor arabile înseamnă pentru ei, pierderea singurelor surse de hrană. În cele mai multe cazuri, comunităţile de oameni aflate în această situaţie sunt nevoite să se migreze spre alte regiuni, generând tensiuni suplimentare în acele zone. Aceste mişcări ample sunt greu de controlat, iar regiuni sau ţările care primesc aceşti imigranţi sunt nevoite să le procure sursele necesare supravieţuirii. Acest fundal poate reprezenta un motiv pentru amplificarea sau declanşarea revoltelor şi conflictelor.

Putem spune că problema schimbărilor climatice este mult mai amplă decât pare la prima vedere şi nu se rezumă doar la efectele negative pe care deja le cunoaştem, cum ar fi: topirea gheţarilor, creşterea nivelului apei mărilor şi oceanelor. Este important să analizăm în detaliu ce repercursiuni au  toate aceste efecte asupra vieţii oamenilor, pentru a înţelege cât de important este să ne implicăm pentru a diminua aceste efecte.

Sursa: http://www.independent.co.uk/environment/climate-change-war-risk-increase-syria-isis-heatwave-drought-a7155401.html