Temperatura medie globală a crescut cu 1,07 grade C – depășind astfel recordul înregistrat luna anterioară.

Ultimele cifre au depășit recordul anterior înregistrat pentru luna aprilie, cea mai mare creștere a temperaturii înregistrată până acum.

Este cea de-a treia lună consecutivă care depășește recordul temperaturilor înregistrate vreodată și șapte luni la rând care sunt peste 1 grad C deasupra temperaturilor înregistrate din 1951-1980 pentru lunile respective.

Când șirul de recoruri depășite ale temperaturii în februarie a început, oamenii de știință au început să vorbească despre “urgență climatică

Graficele realizate de NASA în weekendul trecut arată că temperatura globală a pământului și a mărilor a fost cu 1.1 grade C mai ridicată decât media lunii aprilie din perioada 1951-1980.

Nivelul mondial al emisiilor de dioxid de carbon tinde să ajungă la pragul ireversibil de emisii.

Se estimează ca anul 2016 va fi cel mai călduros an de până acum și probabil cel care va depăși recordurile înregistrate în anii anteriori. În 2010 recordul pentru luna aprilie a fost înregistrat cu o depășire de 0.24 grade C față de cel trecut, iar în 2013 cu 0.86 grade C mai mult decât în 2010.

Explozia de aer cald în jurul globului este împrăștiată de fenomenul El Nino, care eliberează curenți de apa caldă în jurul Oceanului Pacific. Dar acesta nu este cel mai mare El Nino înregistrat până acum, iar această creștere de temperatură este efectul de fundal al încălzirii globale, împingând astfel temperaturile la noi recorduri.

Interesant este graficul temperaturii care depășește recordurile. Este clar că ne îndreptăm într-o direcție gresita”, spune Andy Pitman  directorul Centrului de Excelență pentru Schimbări Climatice la Universitatea New South Wales în Australia.

Oamenii de știință și climatologii au avertizat despre încălzirea globală încă de la sfârșitul anilor 1980 și după anii 2000 a fost totul foarte evident. Până la urmă unde este surpriză? Spune Pitman

Pitman afirmă faptul că ultimele cifre stabilite și acceptate la Paris, de 1.5 grade C, ar fi îndoielnice și că ar fi o presiune asupra limitei maxime convenite de 2 grade C.

Temperaturile record pot avea consecințe dezastruoase față de ecosistecorali-albiremele din întreaga lume. S-a declanșat a treia albire a coralilor la nivel mondial. În Australia 93% din recife au fost afectate de albire de-a lungul Marii Bariere de Corali, care se întinde pe o suprafață de 2.300 km. În partea de nord a recifului, este de așteptat ca majoritatea coralilor să fi murit în proporție de 90%.

Bariera de corali

Sursa: http://www.theguardian.com/environment/2016/apr/15/march-temperature-smashes-100-year-global-record

Sursa imagini: http://www.descopera.ro/natura/15266149-93-din-marea-bariera-de-corali-este-afectata-de-albire-este-o-tragedie-foto-video

By: Tudor Olteanu