Chiar dacă trăim într-un oraș mare, înconjurați de clădiri de beton, sigur putem găsi un colț cu multă verdeață în apropiere unde ne putem duce pentru a ne goli mintea și a ne reîncărca cu energie. Avem un stil de viață mai ocupat ca niciodată, dar asta nu înseamnă că trebuie să negljăm nevoile noastre de bază de a respira aer curat și de a ne reconecta cu Pământul. Potrivit unui studiu publicat de Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii, oamenii de astăzi petrec cu 25% mai puțin timp liber în natură decât acum 20 de ani. Nu este deloc surprinzător că rata anxietății și a depresiei continuă să crească pe măsură ce noi ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de natură. Plimbarea în zonele înverzite nu ne ajută doar să ne deconectăm de la viața agitată din oraș, ea poate schimba și chimia creierului.nature-forest-industry-rails2

Un nou studiu realizat la Universitatea Stanford a descoperit că plimbările în natură îmbunătățesc sănătatea mentală și contribuie la reducere anxietății și stresului. Cercetătorii au analizat activitatea cerebrală a 38 adulți care au petrecut 90 de minute în natură și au descoperit că acești indivizi au avut o activitate cerebrală mai mică în cortexul prefrontal subgenual, o parte a creierului care se concentrează pe „ruminația morbidă”. Ce înseamnă acest lucru mai exact? Oamenii care petrec timp în natură, cel puțin o dată pe zi, nu se concentrează atât de mult pe întâmplările negative din viață, iar aceste descoperiri sugerează că toată lumea se poate bucura de beneficiile petrecerii unui timp mai îndelungat în natură decât în jungla de beton.

Vă prezentăm în continuare 5 motive pentru care este benefic să petrecem mai mult timp în aer liber:

1. Natura poate crește nivelul de energie

Ați observat vreodată că după ce petreceți ceva timp afară vă simțiți mai energici, mai veseli și mai odihniți? Ei bine, există un motiv științific care explică acest lucru. Numeroase studii au confirmat faptul că petrecerea timpului în natură crește vitalitatea, iar 20 de minute pe zi în aer liber cresc în mod semnificativ nivelul de energie. Richard Ryan, profesor de psihologie la Universitatea Rochester afirmă că avem o legătură naturală cu toate lucrurile vii, de aceea natura este o parte critică din viața noastră, mai ales atunci când trăim și lucrăm în medii construite.

1. Natura ne poate ajuta să fim mai creativi

Un studiu publicat în revista PLOSone arată că timpul petrecut în natură poate stimula creativitatea chiar și cu 50%! Participanții la acest studiu au petrecut de la 4 până la 6 zile în aer liber, complet deconectați de tehnologie. Psihologii au explicat că datorită stimulilor din natură, sistemul atențional al oamenilor a întinerit, spre deosebire de societatea modernă unde acesta este mereu bombardat de zgomote puternice și oamenii comută în mod constant între sarcini. Dacă doriți să beneficiați de energia creativă, încercați să petreceți ceva timp în natură!nature-forest-moss-leaves2

1.  Natura elimină stresul

Numeroase studii au arătat că timpul petrecut în aer liber reduce foarte mult stresul. 25 dintre cei mai sănătoși adulți trăiesc în Scoția, iar cei care trăiesc în zone cu multă verdeață au niveluri mai scăzute de cortizol. Stresul poate crește riscul de boli mintale și fizice, iar petrecerea timpului în natură reprezintă una dintre cele mai simple soluții pentru a vindeca mintea și de a ne încărca cu energie.

1. Natura poate ameliora simptomele bolilor mintale

Pe lângă celelalte beneficii ale naturii, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Exter au descoperit că atunci când au fost amenajate grădini în casele de îngrijire medicală, pacienții au prezentat mai puține semne de agitație, au fost mai relaxați și păreau a fi mai stimulați mental.

1. Natura poate îmbunătăți memoria pe termen scurt

Fie că ne uităm la o poză a naturii sau mergem la o plimbare în aer liber, ne putem îmbunătăți memoria pe termen scurt chiar și cu 20%. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au împărțit participanții la un studiu în două grupuri: unul care s-a plimbat în jurul unui părculeț și altul care a mers pe o stradă aglomerată. Înainte de a pleca, fiecare grup a trebuit să repete în ordine inversă câteva numere aleatoare. La întoarcere, s-a repetat testul, iar grupul care s-a plimbat în natură și-a îmbunătățit rezultatele cu 20%, spre deosebire de celălalt grup care nu a avut nici o îmbunătățire a rezultatelor la test.

Sursa, Imagini