CUM INFLUENȚEAZĂ SCHIMBĂRILE CLIMATICE CIRCUITUL APEI ÎN NATURĂ?

Aflați de ce creșterea temperaturilor globale afectează circuitul apei în natură, potrivit ultimelor statistici. Schimbările climatice cresc atât  riscul ploilor abundente, cât și riscul secetei extreme. Dar de ce și cum este posibil acest lucru?  Sunt cele două afirmații contradictorii?

Știința a demonstrat că schimbările climatice influențează fiecare colț al ecosistemului planetei noastre, iar ciclul apei nu este o excepție. Deoarece procesele implicate sunt foarte dependente de temperatură, schimbarea uneia are consecințe asupra celeilalte.

Datorită creșterii temperaturii globale în mod constant, într-un ritm rapid de-a lungul anilor, sunt afectate în mod direct concentrațiile  vaporilor de apă, norii sau tiparul precipitațiilor, care sunt toate legate de circuitul apei în natură.

Așadar, cum au schimbările climatice impact asupra circuitului apei?

Pur și simplu, apa se evaporă din pământ și mări, apoi se întoarce în cele din urmă pe Pământ sub formă de ploaie și zăpadă.  Schimbările climatice, datorită  creșterii temperaturii aerului,  intensifică acest ciclu. Astfel, o cantitate mai mare de apă se evaporă în atmosferă.

circuitul apei in natura

Aerul mai cald poate absorbi mai mulți de vapori de apă, ceea ce poate duce la furtuni mai intense, provocând probleme majore, cum ar fi inundațiile extreme în zonele de coastă din întreagă lume.

Dar nu se termină aici. În același timp , unele zone se confruntă cu furtuni mai puternice, altele se confruntă cu mai mult aer uscat și chiar secetă. Așa cum am menționat mai sus, pe măsură ce temperaturile cresc, evaporarea crește și solurile încep să se usuce. Atunci când plouă, o mare parte din apa se scurge de pe solul arid în râuri și pâraie, iar solul rămâne uscat.

Rezultatul?  Evaporarea se intesifică și astfel există un risc crescut de secetă.

Sursă:https://www.climaterealityproject.org/blog/climate-change-impacting-water-cycle?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=general

By: Tudor Olteanu